www.edubiosite.gr

extensions sm

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Επιγενετική

epigenome

Η μελέτη κληρονομήσιμων αλλαγών στη λειτουργία των γονιδίων που δεν περιλαμβάνουν αλλαγές στη νουκλεοτιδική αλληλουχία του DNA.

pdf down iconΤα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Επίσης ρόλο στην υγεία έχει η συμπεριφορά και το περιβάλλον, όπως η διατροφή και η άσκηση. Η επιγενετική ερευνά πώς η συμπεριφορά  και το περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές που επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούν τα γονίδιά. Σε αντίθεση με τις γενετικές αλλαγές, οι επιγενετικές αλλαγές είναι αναστρέψιμες και δεν αλλάζουν την αλληλουχία του DNA, αλλά μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μπορεί να διαβάζει μια αλληλουχία DNA.Η γονιδιακή έκφραση αναφέρεται στο πόσο συχνά ή πότε δημιουργούνται πρωτεΐνες από τις οδηγίες μέσα στα γονίδια. Ενώ οι γενετικές αλλαγές μπορούν να μεταβάλλουν την παραγωγή πρωτεΐνης, οι επιγενετικές αλλαγές επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων, δηλαδή την ενεργοποίηση η την απενεργοποίηση των γονιδίων. Δεδομένου ότι το περιβάλλον και η συμπεριφορά, όπως η διατροφή και η άσκηση, μπορούν να οδηγήσουν σε επιγενετικές αλλαγές, είναι εύκολο να διαπιστωθεί η σύνδεση μεταξύ των γονιδίων και της συμπεριφοράς και του περιβάλλοντος.Καθώς ένας οργανισμός μεγαλώνει και αναπτύσσεται, οι προσεκτικά ενορχηστρωμένες χημικές αντιδράσεις ενεργοποιούν και απενεργοποιούν μέρη του γονιδιώματος σε στρατηγικούς χρόνους και σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.Η επιγενετική είναι η μελέτη αυτών των χημικών αντιδράσεων και των παραγόντων που τις επηρεάζουν.


οι έλικες του DNA

 DNA abz lg

 

pdf down iconΠερίληψη: Η Α, Β, ή Ζ ελικοειδής διαμόρφωση μιας αλληλουχίας DNA εξαρτάται από τουλάχιστον τρεις προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι το ιονισμένο ή υγρό περιβάλλον το οποίο μπορεί να διευκολύνει την μετατροπή μεταξύ των διαφορετικών μορφών ελίκων. Η A έλικα ευνοείται από χαμηλή ενυδάτωση, ενώ η Ζ έλικα ευνοείται από την υψηλή αλατότητα. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αλληλουχία DNA. Η A έλικα ευνοείται από ορισμένα τμήματα πουρινών ή πυριμιδινών, ενώ η Ζ έλικα μπορεί να σχηματιστεί πιο εύκολα σε τμήματα με εναλλασσόμενες πουρίνες-πυριμιδίνες. Η τρίτη προϋπόθεση είναι η παρουσία πρωτεϊνών που μπορούν να δεσμεύονται σε μια περιοχή της έλικας και αναγκάζουν το DNA να λάβει διαφορετική διαμόρφωση, όπως οι πρωτεΐνες που δεσμεύονται στη Β έλικα και μπορεί να την μετατρέψουν είτε σε Α είτε σε Ζ έλικα. Σε ζωντανά κύτταρα, το μεγαλύτερο μέρος του DNA είναι σε ένα μίγμα Α και Β έλικας, με λίγες μικρές περιοχές να σχηματίζουν Z έλικα.


mRNA αμετάφραστες περιοχές

Mature mRNA unlab

pdf down iconΠερίληψη: Η 5΄ αμετάφραστη περιοχή (5΄ UTR), επίσης γνωστή και ως ηγετική περιοχή, είναι η περιοχή του mRNA που βρίσκεται στο 5΄ άκρο του mRNA και είναι σημαντική για τη ρύθμιση της μετάφρασης του μεταγραφήματος (mRNA) σε προκαρυωτικούς και ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Η 3΄ αμετάφραστη περιοχή (3΄ UTR), επίσης γνωστή και ως μετατερματική αλληλουχία, είναι η περιοχή του mRNAπου ακολουθεί μετά το κωδικόνιο λήξης.